Vamiks is jarig!

Vamiks werd prematuur geboren op 2/1/2019. Amper 4 maanden na een werknemerschap van 37 jaar in grote bedrijven. Het ontstrengelen van zo’n lang werknemersleven heeft echter meer tijd nodig dan 4 maanden. Komt erbij dat ik erg gedreven en ondernemend ben. Die cocktail veroorzaakt een conflict van tegengestelde krachten.

Gelukkig is de neonatale wetenschap al ver gevorderd, ook voor premature ondernemers. Zelf ben ik gezegend met een natuurlijke aanleg voor projectmatig werken en ondernemen. Net als elke ouder, monitorde ik elke vooruitgang. De deal met mezelf was: op mijn camino zet ik elke dag minstens 1 stap vooruit. Het werd in de eerste plaats een heel persoonlijk proces: de lagen bedrijfsleven moesten er 1 voor 1 afgepeld worden. Exit bedrijfstaal en tools, hervinden van mijn eigen kern. Om nooit meer mijn authentieke aard prijs te geven. En beetje bij beetje veranderde mijn mindset naar mijn ware ik, met de why die ik eigenlijk al jaren trouw ben.

Ik zocht en vond de nodige begeleiding zoals BusinessBoostEvent, Linda Nuyts en haar crew, Mieke Lannoey, MaakWerkvanjeZaak, Chi-An, Kanli, Jan Quintens... om te beginnen. En ik ging netwerken. Ongelooflijk hoeveel je leert op relatief korte termijn.

Het was met momenten erg heftig, vooral wanneer angst de creativiteit wou domineren. Vamiks ging meermaals terug naar intensieve zorgen en kwam er keer op keer sterker uit. Het plaatje werd steeds duidelijker. Bybye neonatologie, tijd voor het 'echte' leven. Er komen leuke opdrachten binnen en ik ervaar voor de eerste keer in vele jaren het plezier om ‘s morgens op te staan en mijn klanten te ondersteunen als virtueel assistent.

Wat heb ik geleerd:

 • Geef jezelf tijd om te starten als dat enigzins kan
 • Ga te rade bij specialisten (wees kritisch, er zijn er zoveel dat je het bos door de bomen niet meer ziet)
 • Een onderneming opzetten is zoals een grote olifant: Deel het op in kleine haalbare stukjes en werk die 1 voor 1 af (Denk al doende en doende, denk dan nog - Guido Gezelle)
 • Investeer tijd in netwerken en jezelf zichtbaar maken
 • En wat je nog moet kennen voor je metier: leer het

Ik ben echt blij dat ik de sprong gewaagd heb. Professioneel de mooiste camino die naar meer smaakt. Eerst echter een bescheiden feestje op Vamiks, op mij!

Terugblik Q1 2021

Laatste dag Q1. Even de laatste facturen betaald en andere uitgestuurd... nu genieten van de terugblik en de geleerde lessen voor de toekomst.

Ik leerde een winkel annex webshop te runnen, een conceptstore voor babies Rascals in Eden.

Ik werd op het einde van die opdracht zelf Omi van ons eerste kleinkindje. Dat was het absolute toppunt van dit kwartaal 🙂

Ik leerde een Podcast van A-Z bewerken, opladen en de nodige posts maken en integreren.

Ik leerde dat ik beter balans kon houden tussen werk en dat lijfje van mij en ook hoe.

Ik zocht en vond hoe het verder moet na mijn verbreking bij mijn ex-werkgever.

Ik sloot me aan bij het netwerk van Angélique.

Ik startte met de trajecten bij Michael Pilarzcyk en Jan Bommerez en dat ging hier ineens stromen.

Ik maakte op sneltempo presentaties van ingesproken filmpjes.

Idem voor social media posts.

Ik ondersteunde iemand bij het body geven van haar online academy.

Het was een aantal keren masterminden in zowel de groep van business coach en de groeigroep.

Met 1 van mijn buddy's wandelden we rond het Schulensmeer, niet wetende of we die omtrek gingen halen vanwege de obstakels. Yès!

Mijn CV training online bleef wat liggen maar de interviewmails zijn eindelijk buiten (sorry @Mira Huypens).

Ik begeleidde een koppel bij het uitpluizen van wat nodig is voor hun online-academy.

En daarbuiten ging ik een aantal keren naar Antwerpen om voor mijn demente tante te zorgen.

Mijn overdruk vond het teveel van het goede en presteerde mij een zeer zware rekening waar mijn manuele therapeut en osteopaat hun handen vol mee hebben. Het betert langzaam.

Met de lessons learned en een immense tevredenheid over dit kwartaal, ga ik vrolijk verder. Wat een privilege om op 3 maanden tijd zo'n rijkdom te mogen ervaren.

Ik hoop dat jij ook zo'n leuke terugblik mag ervaren.

Liefs, VA Mik S

Sofie daagt mij uit

Onlangs postte Sofie (Rascals in Eden ) over haar angsten en hoe ze ermee omging. Ze daagde mij uit om eens te schrijven over de angsten van een Omi-to-be. Haar verhaal over de verliefdheid op haar zoon en het leeuwinnegehalte… been there, done that. Eum, dat leeuwinnengehalte is er nog steeds hoor 🙂

Omdat het internationale vrouwendag is en vele vrouwen mama of oma zijn, kroop ik net nu in mijn pen.

Ik ben al een beetje Omi, de kapoen zit nog veilig aan boord bij zijn mama. Mijn schoondochter en zoon zijn matuurder dan toen ik mama werd. Ik was 10 jaar jonger dan zij nu. Dat stelt me gerust.

Voor het gewone dagelijkse leven ben ik minder bang dan toen ik zelf mama werd. Je weet nu dat kids wel groot geraken. Ik ben ook niet bang om te babysitten, als grootouder mag je je lekker helemaal verliezen in het plezier maken met je kleinkind. Daar kijk ik naar uit.

Mijn angst, echt grootste angst is als the kid gaat slapen als hij komt logeren. Ik weet nu al dat ik tientallen keren op kousenvoeten zal gaan kijken of hij wel goed slaapt en rustig ademt. Dat had ik al bij mijn eigen zoon toen die nog baby was.

Oh ja, ik heb er nog zo'n paar: Schoondochter reist graag… je wil niet weten hoe onrustig ik was toen ze met een vriendin in Columbia aan het rondtrekken was. Daar is veel geweld en vooral drugs volgens National Geographic. En dan vertelde ze me doodleuk dat ze met hun kindje zeker graag nog wereldreizen wil maken.

Wat als …. En je zit zo ver van huis?

Of nog zo eentje: Zoonlief heeft een zware moto en draagt hier zwarte kledij op. Ik ben geen fan van moto's, veel te gevaarlijk en dan zo onzichtbaar in het donker. Eerlijk, kan jij in het donker in de file een moto goed onderscheiden? Zeker als die zo tussen de rijvakken beginnen te zigzaggen? It freaks me out.

Wat als papa een ongeval krijgt en dat bloeike van een kind blijft met mama alleen achter?

En wat als ze scheiden? Ik voelde me zelf zo schuldig tegenover mijn zoon en die scheiding was echt kiezen tussen cholera en de pest.

Ik prijs me gelukkig dat ik nu al wat ouder ben. We leven nu, je moet niet bang zijn voor dingen waar je niet eens van weet dat ze zich gaan voordoen. En als ik dan toch eens de creeps krijg, ga ik extra aandacht geven aan 'ademen ademen ademen'. En zo heb ik nog wel wat opties om met die angsten om te gaan.

Wat als onze zoon en schoondochter lang en gelukkig leven en samen oud worden, geweldig geëngageerde kinderen hebben die gewoon dol zijn op al hun grootouders en verzot zijn op het leven? Dat is mijn innigste wens voor hen allemaal.

Ik volg Sofie als ze zegt dat angst en geluk vaak dicht bij elkaar liggen. Omdat geluk zo fragiel kan zijn. Ik ben dankbaar dat ik gelukkig zijn mag ervaren. Het is een gewoonte om elke avond even stil te staan en die geluksmomentjes op te schrijven. Die zijn er echt elke dag als je goed kijkt. Dat helpt om de volgende dag verder te stappen op je levenscamino, al is het maar 1 stap per dag.

Foto: zoonlief, 48u oud

Enter your text here...

Hoera, ontslag!

Boek en echtscheiding

Dat is de titel van het boek door Rilla Lysens geschreven. To the point en luchtig geschreven, echt leuk.

Vandaag 2 jaar geleden liep de relatie tussen mijn werkgever en ik op de klippen. Ik schopte de bal in de goal die 'exit' heet. En dan valt een ontslag best mee.


Wat voorafging.

Weggaan bij de werkgever speelde al 10 jaar door mijn hoofd. Aanleiding was een vriendin die vertrok omdat het werken niet te verenigen was met haar privé-leven.  Ik voelde me achtergelaten.

Kort erna trof een andere collega een regeling na een burn-out. Hij schreef een prachtige afscheidsmail waarin hij de balans opmaakte van zijn loopbaan. Met een grote dankbaarheid om wat geweest is, zowel de ups als downs. Toen ik die ene ochtend zijn mail las, rolden de tranen over mijn wangen. Zo wou ik ook vertrekken. Ik was jaloers!

Ik bleef niet stilstaan bij dat gevoel en ging verder met hollen in de ratrace. Toch was een lontje ontstoken dat 7 jaren rustig smeulde. Tot een ongeluk, in combinatie met mijn overdruk, mij vele maanden aan de kant hield en mij evenveel maanden deed dubben over hoe het nu verder moest. Ik ging nog terug aan het werk, uiterlijk blij en gemotiveerd, innerlijk sufgepiekerd over hoe ik het nog moest volhouden de komende 5 lentes, zomers, winters en 6 herfsten. Niet dus.

Hoera? 

Ja want fysiek ging het niet meer. Ik verken nu nieuwe horizonten, ik pel alle bedrijfslagen één voor één af en maakte een innerlijke reis naar de echte Mik die ik verwaarloosd had. Het eerste jaar thuis was er eentje van pure opluchting. Gedaan met mijn lijf de duivel aan te doen.

Dankbaar?

Dankbaarheid vergezelde de opluchting al snel. Hoeveel fijne mensen had ik wel niet leren kennen, een aantal die blijvertjes geworden zijn en die ik koester. Wat had ik allemaal wel niet geleerd en mogen ervaren. Ik heb vele kansen gekregen en er wat mee gedaan. Andere liet ik dan weer liggen.

Vorming scoorde hoog in het bedrijf en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Projecten of dagelijkse werking, ik proefde uitgebreid van beiden. Waarbij ik projecten smaakte als de betere chocoladedesserts. Ik ben dankbaar om de bijna 35 rijk gevulde jaren, ervaringen en belevenissen.

Covid-19, Corona in de volksmond

In deze gekke tijden, gedomineerd door een boosaardig virusje, is de kans helaas groot dat er heel wat mensen ook met ontslag geconfronteerd zullen worden. Ondernemers zien zich verplicht om het over een totaal andere boeg te gooien of hun zaak te sluiten. Ook mijn zaak kruipt.

Daarom dat ik deze blog geschreven heb. Niet alleen om 2 jaar hoera-ontslag te vieren. Vooral om aan al wie getroffen wordt, moed en veerkracht te wensen om een eerlijke balans op te maken van wat voorbij is. De goede en kwade momenten, wie en wat je meeneemt uit die periode. En de kracht om door de bril van de werkgever of situatie als zelfstandige te kunnen kijken om alles beter te kunnen plaatsen. Als je in de mogelijkheid bent, neem je tijd om te rouwen en stil te staan hoe het verder moet. Elke dag een stap vooruit, er is licht aan het einde van de tunnel.

Tips

Wil je werknemer blijven? Bedenk dat je recht op outplacement hebt en in een aantal gevallen loopbaancoaching mag genieten. Het helpt je om je te heroriënteren.

Overweeg je om als zelfstandige te starten? Dan nodig ik je uit om mijn starters tip-it box te downloaden van mijn website. Die bevat alle informatie die ik bij elkaar sprokkelde op mijn ondernemerstocht. Heel wat van die zaken heb ik zelf ook toegepast. Je krijgt hem gratis, zonder systeem dat je nadien nog een mailtjes stuurt. Hier vind je hem.

Waarom doe ik dat? Omdat ik weet dat er heel veel dynamische doorzetters zijn, zeker ook bij de 50-plussers. En ik voel me solidair met hen. Ook ik kreeg hulp van anderen, zomaar. En die ketting wil ik verder laten groeien.

Cheers!

For the better

Deze foto nam ik op een zondag in Kroatië. Het was de dag voor we terug naar België zouden afreizen. En ik was zo oneindig treurig en ook wel jaloers. Op deze plek kwamen elk weekend lokale bewoners bij elkaar om van hun zondag te genieten. Zwemmen in het heerlijk warme water, rusten in zon of schaduw, picknicken, gezellig samenzijn...

Het was vooral de zee, het turen in de verte, het heerlijke weer en de mogelijkheid om dat elke zondag van lente tot herfst te kunnen doen, dat ik 'ook' wou.

België was toen nog synoniem voor de rat-race, voldoen aan normen van het bedrijfsleven, lange woon-werk autoritten en elke avond thuis compleet uitgeput op de zetel liggen, tot niets meer in staat. Ik trachtte dagelijks te wandelen met onze honden maar dat was een doekje voor het bloeden.

Die vakantie-zondag was de laatste dat ik me zo zou voelen. Maar dat kon ik die dag niet weten.

Het was de eerste zondag van mijn nieuwe leven, al was de geboorte van dat nieuwe leven een heel moeilijke en lange bevalling.

Enkele dagen na onze terugkeer, uitte zich een dubbele hernia in volle 'ampleur' (ik was voor dat verlof gevallen en opgelapt om toch nog op vakantie te kunnen gaan). Hernia's en overdruk, dat gaat niet samen. Je wil niet weten hoeveel pijn ik geleden heb... en toch, ik droeg het gelaten want daardoor kon ik niet gaan werken en dat vond ik best een prachtige keerzijde. 9 maanden was ik thuis om dan deeltijds te herstarten. En prompt de wind vanvoor te krijgen want grote bedrijven houden niet van 55-plussers die niet meer dan 50% aan de slag kunnen. Ik heb mijn reïntegratie of wat daarvoor moest doorgaan, niet gerokken. Exit werknemersleven, hello iets anders.

Nu is het zondag, 3 jaar later en ik zit hier met een smile op mijn gezicht dit stukje te pennen. De zon schijnt, ik zit hier lekker te genieten ... thuis... in mijn leven als startende zelfstandige. Het heeft me op ultrasnel tempo laten groeien en tot mijn eigen kern doen komen.

Nu kan ik 'werken' vanuit het hart, vanuit mijn goesting en ik ervaar het als mij heel goed amuseren... en dan noemen ze dat toch wel niet 'werken' zeker. Het is heel fijn om thuis te zijn. Vakantie heeft een andere dimensie gekregen.

Ik wens jou toe dat je ook zo mag genieten van deze en zoveel andere zondagen, waar je ook mag zijn. En vooral: dat je je vrij kan voelen. Een onbetaalbaar gevoel dat je zoveel energie geeft ????.

Fijne zondag ????!

Return to yourself

RETURN TO YOURSELF

Ik geloof niet in toeval, ik geloof in “everything happens for a reason”. Het gaat er om wat je doet met alles wat je op je pad tegenkomt. Of dat nu kleine of grote dingen zijn. Johan Cruyf zei het al: Elk nadeel heb zijn voordeel. Als alles tegenzit, heb je dikwijls geen goesting om naar dat voordeel of opportuniteit te kijken. En een direct voordeel is er wellicht ook niet op zo’n moment. Wat telt, is wat jij ermee doet. En daar schuilt enorm veel kracht in.

Wat gebeurde er vandaag? 

Mijn grootste klant valt weg omdat ze iemand vast in dienst gaat nemen. Dat had ik wel ingeschat, alleen nu nog niet. Ik vond het best confronterend. Zij had het erg moeilijk om deze boodschap te brengen en dat siert haar omdat het van een groot respect getuigt. Dat kon ik gelukkig capteren. Terwijl we praatten, dacht ik aan mijn slogan: “Your growth is my passion”. Dus … walk your talk. Als ik jou goed ondersteun, heb jij als ondernemer ruimte om te groeien. En dan wil dat ook zeggen dat er een punt komt waarop we mogelijks afscheid nemen van elkaar omdat jij door je groei bvb een werknemer kan aanwerven. Mijn klant was blij dat ik dat zo positief kan zien.

Achteraf was ik best treurig, ik werk(te) heel graag voor haar. Klantenservice is echt wel mijn ding. Ik voel mij dankbaar om de kans die ik bij haar kreeg en die ik met twee handen aannam. Want ik ben een sterke ervaring rijker en ik heb een keihard werkende en gepassioneerde ondernemer leren kennen.

Die kracht ontdekte ik pas wanneer...

Een ex-collega had me al eens gewezen op mijn veerkracht en daar ben ik hem nog altijd dankbaar om. Ik was er mij niet bewust van, een gekende sterkte kan je verder ontwikkelen.
Hij had me gevraagd om projectmatig werken te trainen voor een onboarding programma. Mijn les zag hij helemaal zitten… de deelnemers echter totaal niet. Ik stond in een lokaal met 50 jonge rekruten die me met de grond gelijkmaakten. Mijn collega zat erg verveeld met de situatie maar dat merkte ik niet. Toen de lunchpauze aanbrak en mijn ‘les’ klaar was, vroeg ik hem of hij die namiddag tijd had om te bekijken hoe we de tweede training zouden bijsturen. Die avond zei hij me: “Hoe doe jij dat? Jij krijgt de wind van voor en dan wil jij dat direct bijsturen. Ben jij dan niet van de kaart?”. Die avond bij het wandelen daagde het mij dat ik een natuurlijke reflex lijk te hebben om iets te doen met tegenspoed. En dat ik dat eigenlijk altijd al gedaan heb. Ook in heel trieste situaties. Want je kan maar één ding doen: verder stappen op je levenspad. Elke dag een stap of twee of meer.

Return to myself

Wat ik echter vergat in die tijd, was stilstaan en mezelf toelaten om te sobben over het soms kleine of erg grote verdriet. En vandaag deed ik het automatisch tijdens de videocall met mijn klant. Ja, ik ben verdrietig en ja, het is een set back in mijn zaak. Ik merk dit keer dat ik geen angst heb voor wat er niet genoeg is (werk en inkomen) en dat het mij wel zal dagen waarom dit net nu gebeurt. Everything happens for a reason, remember?

In de namiddag lukte het werken niet zo en meestal helpt muziek. Net dan zag ik de nieuwe track in Meditation Moments: Return to yourself. Ik vroeg mezelf: Mik, wat heb jij nu nodig? Ik antwoordde spontaan: een goede wandeling, met oortjes om naar deze mooie muziek te luisteren, te bewegen, de geuren van bossen en velden op te snuiven. En alle grillige weersomstandigheden over mij te laten komen: zon, warm, wind, fris, beetje regen, nog eens wind, keihard gieten in open veld en weer zon… het deed me deugd. Ik was me heel bewust van mijn innerlijke rust en vertrouwen. En blij om dit te mogen ervaren. I’ve returned to myself en het is helemaal ok om niet te weten hoe het verder zal gaan, noch wat ik nu het best doe. Of niet doe. Het komt goed, dat weet ik met heel mijn lijf.

De mooie les is dat ik vandaag tot op het bot ervaren heb hoe juist mijn slogan, mijn belofte naar jou, wel is. Een prachtig cadeau, ‘a present’. Yesterday is history, tomorrow is a mystery, today is a gift which is why we call it the ‘present’.

Dank je E, voor de fijne samenwerking, ik heb ervan genoten.

Yours,
VA Mik S
#virtualassistant #singleserialtaskingninjaEnter your text here...

You little Corona monster!

Aan de slag met ‘Blijf in uw kot’.

Vandaag, 4 mei 2020,  is er een versoepeling van de corona-maatregelen. Welke allemaal weet ik niet, we worden zo overspoeld door maatregelen, misschien-s, als-en en erbarmelijke PowerPoints.

Let wel, ik vind het goed dat er veel informatie is en dat mensen elkaar willen helpen en nadenken over wat na Corona. Een welgemeende dank je daarvoor.

Alleen moest ik mezelf in bescherming nemen. De hele media-aandacht, gevolgd door alle mogelijke initiatieven van mensen en ondernemers… ik raakte er overprikkeld van.

Weet je, mijn quarantaine begon op 27/12 vorig jaar na een schouderoperatie. Ik had vooraf vele plannen gemaakt, veel te veel om die 2 maanden post-operatief te vullen. En na die twee maanden was ik echt niet klaar om terug de buitenwereld in te gaan. Corona hielp een handje. Verlenging van de quarantaine. Ik had liever op een andere manier huisarrest gekregen. Want dit treft iedereen.

Nu merk ik dat deze periode mij heel wat meer gegeven heeft dan ik kon dromen. Eum… ook dat beestje Covid dat gelukkig niet te fel feest vierde in mijn lijf 🙂 .

Hoe ging ik om met deze periode:

 • Ik sloot me maximaal af van alle media-aandacht en social media. Het helpt om focus te houden.
 • Ik heb een goede een haalbare balans gevonden in mijn planning en geniet elke dag van de voortuitgang die ik letterlijk kan zien.
 • Ik luister nog meer naar meditatieve muziek bij ontwaken, slapen gaan en overdag bij het werken. Ik ben innerlijk zoveel rustiger en heb een solide verbinding met mezelf gemaakt. Niet alleen meer in het hoofd leven.
 • Ik bleef mijn eigen tempo aanhouden ook al was het verleidelijk om mee te gaan op de golven van concullega’s die met veel ijver het roer omgooiden. Met alle respect want velen hadden niet veel andere keus of zagen nieuwe opportuniteiten.
 • Stilstaan en reflecteren. Ik nam mijn zaak onder de loep en filterde de must haves van de nice to haves. Zowel op financieel vlak als tijdsbesteding, rekening houdend met wie ik echt ben. Wat resulteerde in een aantal beslissingen.
 • Ik geniet nog steeds van de initiatieven van anderen om elkaar te helpen: dankbaarheidsacties voor de mensen die in de frontlinie staan, al de vrijwilligers die boodschappen doen of beschermkledij maken enz.
 • Ik leerde van andere innovatieve ondernemers die door de ‘opportuniteit’ van C een boost kregen. Heerlijk.
 • Zelf ontdekte ik tools die ik rustig ging uittesten om te zien of ze blijvertjes konden worden of niet.

Wat mis ik echt?  Onze kids. Al helpt het videobellen wel. En een heel klein beetje het niet kunnen op vakantie gaan. Dat los ik op door puzzels te maken van plekken waar we op vakantie gingen. Zo komen mooie herinneringen terug.

Elk nadeel heeft zijn voordeel. Door een versnelling lager te schakelen en dan constant op de nieuwe versnelling verder te gaan, kreeg ik zoveel terug op die 4 maanden. Ik heb besloten om maximaal op dit nieuwe ritme verder te gaan. Omdat het mij een boost geeft en mijn motivatie aanwakkert.

Ben ik Corona dankbaar? Neen, daarvoor heeft dat beest veel te veel leed aangericht. Ik ben dankbaar om het 'Blijf in uw kot'.

Ik ben benieuwd naar jullie wedervaren van de voorbije 2 maanden. Welke winst heb jij er uit gepuurd?

Secretaresse of Virtual Assistant?

Wil jij een ‘klassieke’ secretaresse of toch maar liever een virtual assistant? Een…. watte?

Alsof het gisteren was. Meester Verlinden ging de positie van de (directie)secretaresse, zoals dat toen nog heette, op het bord tekenen. Gespekt met een sappig verhaal. Een onderneming is zoals een trein: de baas bestuurt de locomotief, het werkvolk voert in de juiste wagon het werk uit en de secretaresse… die is de bumper tussen de baas en het werkvolk. Auch!

Al maakte je door het bufferen best wel hilarische situaties mee.

Vandaag is dat nog niet helemaal verdwenen. Het vak is sterk beïnvloed door de digitalisering waar toen nog geen sprake van was.

Na mijn studies heb ik het niet lang volgehouden om directiesecretaresse te zijn. Voor een grotere vergadering had je al gauw een dag nodig om de agenda’s van alle partijen gematched te krijgen. Je moest telefoonnummers zoeken, bellen en opties op agenda-slots nemen, terugbellen voor de finale keuze en dat netjes met een brief bevestigen waarvoor je dan eerst een handtekening van je baas nodig had, naar de post gaan, de bevestigingen opvolgen enz. Terwijl je daarmee bezig was, kwamen er vele telefoontjes binnen. Een echte boemeltrein.

Veel tijd voor uitdagende taken was er niet. De digitalisering heeft dit ten goede veranderd. De TGV deed zijn intrede en zo werd het ‘adieu secretaresse’ en de management assistent klom in de eerste klas coupé, net achter de locomotief. Assistent, want de inhoud van de job verschoof en een assistent kan zoveel meer betekenen voor de baas. Een management assistent ondersteunt dikwijls meerdere bazen. Het bufferen krijgt een andere dimensie. Ze is eerder een sparring partner vanuit haar eigen wagon.

Een virtueel assistent heeft net als een management assistent, meerdere bazen. Ondernemers huren haar in voor een aantal uren per week of een dag. Of voor een bepaalde opdracht. Zij werkt resultaatsgericht en zorgt zo dat je trein blijft verderreizen. Vanuit een aparte werkmateriaal trein die rijdt waar hulp nodig is.

Groot voordeel voor de ondernemer: geen extra ruimte of laptop te voorzien, geen HR-dossier en loonverwerking. En haar factuur kan je inbrengen in de belastingen. Je spreekt af welke ondersteuning je wenst. En zo kan een ondernemer de taken die hij liever niet zelf doet en/of die niet rechtstreeks met de kern van zijn zaak te maken hebben, uitbesteden. De tijd die hij daarmee wint, kan hij in de groei van zijn bedrijf investeren.

Had je er zo al over gedacht? Welk soort trein ben jij of wil jij zijn?

Ik nodig je uit in mijn stelplaats bij een virtuele koffie. Samen kijken we of ik de juiste werkmateriaal trein heb om jou te helpen. Stuur me een berichtje, ik antwoord je zo snel mogelijk.

Less is more: Stilstaan en dan weer doorgaan

Waarom?

Tijdens de tournée minimale van Annelies Mentink, postte ik dat ik al mijn rondslingerende briefjes en een paar to-do boekjes had kunnen weggooien. Dat kon omdat ik al maanden in mijn laboratorium aan de slag was met een aantal systemen, waarbij ik regelmatig terugviel in oude gewoontes om dan dapper nog een ander nieuw systeem te proberen. Ik experimenteerde net zolang tot ik dat vond wat haalbaar voor mij is en tegelijk goed voelt.

Als  ondernemer heb je zo overweldigend veel aan je hoofd dat het een serieus huzarenwerk is om alle ballen in de lucht te krijgen en ze daar te houden.

Belangrijkste is dat je je regelmatig isoleert en de nodige tijd vrijmaakt voor werken aan je business en dit in evenwicht met alle andere rollen in je leven. Want die balans maakt dat je focus hebt met rust in je hoofd.

Het proces in grote lijnen:
 • Een vision board maken met zowel je privé- als werk-leven op. En beschrijf van elke topic de betekenis en het belang daarvan. Hoe zou het zijn als je dit haalt en wat is het gevolg als je het niet realiseert. Resultaat: je weet precies waar je naartoe wil en de volgorde.
 • Vertaal elk weerhouden topic in haalbare doelen die je SMART formuleert: specifiek, meetbaar, aanvaardbaar, realistisch en tijdsgebonden.
 • Stel je prioriteiten, welk doel wil je eerst bereiken enz.
 • Per doel noteer je elke nodige actie om het doel te halen.
 • Schat de tijd in van elke actie (maal 1.5 want je onderschat altijd).
 • Dit ga je vertalen naar de kalender: kwartaalplan - weekplan - dagelijks plan. Denk aan blokken voor je privé-leven en buffers voor onverwachte dingen.
 • Dagelijks overloop je dagplan. Wat ging goed, waar kan je in bijsturen?
 • 1x/week plan je de week die er aan komt (vb zondag)

Tip: An De Saedeleer van Chi-An kan je hier prima in begeleiden en ondersteunen, zodat je echt een kwartaal-, wekelijks en dagelijks plan hebt dat je onmiddellijk kan gaan gebruiken.

To tool or not?

Je plan toolen is een heel persoonlijk proces. Durf je experimenteren? Dan vind je zeker een goed werkend systeem voor jou.

Enkele voorbeelden (er zijn er zeker meer):

 • PriOptimizer (papier)
 • Succesplanner (papier)
 • Excel
 • MsPlanner: Onderdeel van O365, meer info. Je hebt een enterprise abonnement nodig
 • MS To Do: Onderdeel van O365 en in de vaste licentie van MS Office
 • Trello
 • Kanban: diverse softwares. Opletten met gevoelige bijlagen.
 • OneNote: is van Microsoft en kan je zo downloaden. Is een virtueel notablok met heel veel mogelijkheden zoals typen, schrijven, integreren excel of andere bestanden enz.
 • Teams
 • Teamleader
 • Organiseer je Outlook en werk met mappen, je kan ook Outlook-Tasks gebruiken. Wist je dat je een mail naar Tasks kan slepen?
 • Weg met de postits: ofwel onmiddellijk alles digitaal, of 1 schrift. Of een Bambook. Dat laatste ligt hier in de leefruimte en daardoor heb ik in weken geen enkel apart los briefje meer geschreven. Je voorziet dagelijks een vast moment om die items te digitaliseren.
 • De vermelde softwares zijn cloud-based zodat je ze op al je digitale toestellen kan installeren en ze steeds beschikbaar zijn. Samenwerken met anderen in deze tools is mogelijk.

Ik heb alvast beduidend meer rust, veel meer focus en ga gestaag vooruit. Want mijn agenda zit niet zo vol meer, ik bewaak dat ook. Ik kan beter focussen en daardoor kom ik nu veel verder dan enkele maanden geleden. Dat wens ik jou ook toe.

1 2 3 5
>