Do-it: Hostmanship verantwoordelijkheid nemen

Hostmanship principe 2: verantwoordelijkheid nemen.

In alles wat je doet en waar je je toe engageert, krijg je  verantwoordelijkheid.  Je voert die uit zoals afgesproken en klaar. Ja?  Niet in hostmanship, want als je de principes (onbewust) meester bent, dan wil je dat extra beetje doen.

Laat me het illustreren met een voorbeeld.

Bij ons thuis worden de pakjes van Post.NL geleverd door een heel vriendelijke man. Hij spreekt enkel frans maar je merkt in heel zijn houding dat hij jou probeert te begrijpen.

De eerste keer dat hij aan onze deur stond, regende het pijpestelen.  Hij was, spijts de werkdruk, netjes blijven wachten tot we de deur openmaakten.  Ik kreeg een hele uitleg dat hij ons pakje toch zo niet aan de deur kon laten liggen omdat het zou nat worden en eventueel beschadigd.  Meer nog, hij was zelf al aan het zoeken hoe hij dat kon aanpakken.  Onder de haag misschien maar ja, wat als wij lang weg waren, dan werd het pakje daar ook nat.

Gelukkig dat wij nog een plekje hebben waar pakjes ongestoord en onzichtbaar gelegd kunnen worden zodat ze wel droog blijven.

Die man was zo tevreden dat hij een oplossing had.  Hij had evengoed het pakje kunnen meenemen en een briefje in de bus achterlaten.

Ik was ook tevreden: zijn opdracht is pakjes ongeschonden afleveren en hij neemt die opdracht ter harte. Voor hem is verantwoordelijkheid nemen meer dan het pakje op het juiste adres deponeren.

Je zou kunnen zeggen dat dit principe 1 is: Dienen.  Maar zoals ik reeds verteld heb: een gitaar met alle snaren geeft een mooiere melodie dan met 1 snaar. Maandag nog een snaar. 

Want in het weekend deel ik iets interessant van anderen of een prent met een leuke boodschap.

>