For the better

Deze foto nam ik op een zondag in Kroatië. Het was de dag voor we terug naar België zouden afreizen. En ik was zo oneindig treurig en ook wel jaloers. Op deze plek kwamen elk weekend lokale bewoners bij elkaar om van hun zondag te genieten. Zwemmen in het heerlijk warme water, rusten in zon of schaduw, picknicken, gezellig samenzijn...

Het was vooral de zee, het turen in de verte, het heerlijke weer en de mogelijkheid om dat elke zondag van lente tot herfst te kunnen doen, dat ik 'ook' wou.

België was toen nog synoniem voor de rat-race, voldoen aan normen van het bedrijfsleven, lange woon-werk autoritten en elke avond thuis compleet uitgeput op de zetel liggen, tot niets meer in staat. Ik trachtte dagelijks te wandelen met onze honden maar dat was een doekje voor het bloeden.

Die vakantie-zondag was de laatste dat ik me zo zou voelen. Maar dat kon ik die dag niet weten.

Het was de eerste zondag van mijn nieuwe leven, al was de geboorte van dat nieuwe leven een heel moeilijke en lange bevalling.

Enkele dagen na onze terugkeer, uitte zich een dubbele hernia in volle 'ampleur' (ik was voor dat verlof gevallen en opgelapt om toch nog op vakantie te kunnen gaan). Hernia's en overdruk, dat gaat niet samen. Je wil niet weten hoeveel pijn ik geleden heb... en toch, ik droeg het gelaten want daardoor kon ik niet gaan werken en dat vond ik best een prachtige keerzijde. 9 maanden was ik thuis om dan deeltijds te herstarten. En prompt de wind vanvoor te krijgen want grote bedrijven houden niet van 55-plussers die niet meer dan 50% aan de slag kunnen. Ik heb mijn reïntegratie of wat daarvoor moest doorgaan, niet gerokken. Exit werknemersleven, hello iets anders.

Nu is het zondag, 3 jaar later en ik zit hier met een smile op mijn gezicht dit stukje te pennen. De zon schijnt, ik zit hier lekker te genieten ... thuis... in mijn leven als startende zelfstandige. Het heeft me op ultrasnel tempo laten groeien en tot mijn eigen kern doen komen.

Nu kan ik 'werken' vanuit het hart, vanuit mijn goesting en ik ervaar het als mij heel goed amuseren... en dan noemen ze dat toch wel niet 'werken' zeker. Het is heel fijn om thuis te zijn. Vakantie heeft een andere dimensie gekregen.

Ik wens jou toe dat je ook zo mag genieten van deze en zoveel andere zondagen, waar je ook mag zijn. En vooral: dat je je vrij kan voelen. Een onbetaalbaar gevoel dat je zoveel energie geeft ????.

Fijne zondag ????!

>