Hoera, ontslag!

Boek en echtscheiding

Dat is de titel van het boek door Rilla Lysens geschreven. To the point en luchtig geschreven, echt leuk.

Vandaag 2 jaar geleden liep de relatie tussen mijn werkgever en ik op de klippen. Ik schopte de bal in de goal die 'exit' heet. En dan valt een ontslag best mee.


Wat voorafging.

Weggaan bij de werkgever speelde al 10 jaar door mijn hoofd. Aanleiding was een vriendin die vertrok omdat het werken niet te verenigen was met haar privé-leven.  Ik voelde me achtergelaten.

Kort erna trof een andere collega een regeling na een burn-out. Hij schreef een prachtige afscheidsmail waarin hij de balans opmaakte van zijn loopbaan. Met een grote dankbaarheid om wat geweest is, zowel de ups als downs. Toen ik die ene ochtend zijn mail las, rolden de tranen over mijn wangen. Zo wou ik ook vertrekken. Ik was jaloers!

Ik bleef niet stilstaan bij dat gevoel en ging verder met hollen in de ratrace. Toch was een lontje ontstoken dat 7 jaren rustig smeulde. Tot een ongeluk, in combinatie met mijn overdruk, mij vele maanden aan de kant hield en mij evenveel maanden deed dubben over hoe het nu verder moest. Ik ging nog terug aan het werk, uiterlijk blij en gemotiveerd, innerlijk sufgepiekerd over hoe ik het nog moest volhouden de komende 5 lentes, zomers, winters en 6 herfsten. Niet dus.

Hoera? 

Ja want fysiek ging het niet meer. Ik verken nu nieuwe horizonten, ik pel alle bedrijfslagen één voor één af en maakte een innerlijke reis naar de echte Mik die ik verwaarloosd had. Het eerste jaar thuis was er eentje van pure opluchting. Gedaan met mijn lijf de duivel aan te doen.

Dankbaar?

Dankbaarheid vergezelde de opluchting al snel. Hoeveel fijne mensen had ik wel niet leren kennen, een aantal die blijvertjes geworden zijn en die ik koester. Wat had ik allemaal wel niet geleerd en mogen ervaren. Ik heb vele kansen gekregen en er wat mee gedaan. Andere liet ik dan weer liggen.

Vorming scoorde hoog in het bedrijf en daar heb ik gretig gebruik van gemaakt. Projecten of dagelijkse werking, ik proefde uitgebreid van beiden. Waarbij ik projecten smaakte als de betere chocoladedesserts. Ik ben dankbaar om de bijna 35 rijk gevulde jaren, ervaringen en belevenissen.

Covid-19, Corona in de volksmond

In deze gekke tijden, gedomineerd door een boosaardig virusje, is de kans helaas groot dat er heel wat mensen ook met ontslag geconfronteerd zullen worden. Ondernemers zien zich verplicht om het over een totaal andere boeg te gooien of hun zaak te sluiten. Ook mijn zaak kruipt.

Daarom dat ik deze blog geschreven heb. Niet alleen om 2 jaar hoera-ontslag te vieren. Vooral om aan al wie getroffen wordt, moed en veerkracht te wensen om een eerlijke balans op te maken van wat voorbij is. De goede en kwade momenten, wie en wat je meeneemt uit die periode. En de kracht om door de bril van de werkgever of situatie als zelfstandige te kunnen kijken om alles beter te kunnen plaatsen. Als je in de mogelijkheid bent, neem je tijd om te rouwen en stil te staan hoe het verder moet. Elke dag een stap vooruit, er is licht aan het einde van de tunnel.

Tips

Wil je werknemer blijven? Bedenk dat je recht op outplacement hebt en in een aantal gevallen loopbaancoaching mag genieten. Het helpt je om je te heroriënteren.

Overweeg je om als zelfstandige te starten? Dan nodig ik je uit om mijn starters tip-it box te downloaden van mijn website. Die bevat alle informatie die ik bij elkaar sprokkelde op mijn ondernemerstocht. Heel wat van die zaken heb ik zelf ook toegepast. Je krijgt hem gratis, zonder systeem dat je nadien nog een mailtjes stuurt. Hier vind je hem.

Waarom doe ik dat? Omdat ik weet dat er heel veel dynamische doorzetters zijn, zeker ook bij de 50-plussers. En ik voel me solidair met hen. Ook ik kreeg hulp van anderen, zomaar. En die ketting wil ik verder laten groeien.

Cheers!

>