Meet-it: Angélique Monballieu

Angélique is Beurscoach. Zij begeleidt standhouders op beurzen.

www.beurscoach.be

Vamiks Angelique Monballieu

Welk beroep zou je doen als wat je nu doet niet kon?

Ik heb altijd graag met mensen gewerkt en de keuze om studies communicatie te doen was dan ook evident. Mijn puzzel past als er een klik is tussen mij en het bedrijf waar ik voor werk en met de mensen die er werken. Werken volgens je passie is de belangrijkste voorwaarde.
Ik kan goed alleen thuiswerken, ook al telefoneer ik dan veel die dag. De buitenwereld is een uitlaatklep voor mij.

Wat zou iedereen op school moeten leren?

Een mensenleven is het belangrijkste wat er is, dus leer mensen leven. Praktische vakken zoals EHBO zouden een standaard moeten zijn zodat je een minimum weet over hoe je iemand kan helpen.

Ook een vak waar je leert met budgetten omgaan en andere praktische zaken van het leven. Vele studenten weten amper wat een verzekering is. Het is zo jammer dat studenten afstuderen met een theoretische bagage terwijl ze van het echte leven amper iets kennen.

Scholen geven veel te veel theorie. Laat studenten meer stages doen of gaan werken in combinatie met schoolgaan. Breng mensen in beweging en laat hen voelen dat levenslang leren een must is. Niet alles moet bezegeld worden met een examen. De inzet en weg naar een resultaat waar ze later wat mee zijn is zeker zo belangrijk.

Welk boek maakte indruk op je en raad je aan?

Get Real van Lien De Pauw, waarvan ik de preview mocht doen. Lien is freedom entrepreneur waarin ze haar verhaal 'van slaaf tot surfster' vertelt (quote Lien). Zij heeft gedurfd om de rat-race los te laten en haar eigen weg te gaan. Zoals ze zelf zegt: Je wil toch niet op je sterfbed liggen en spijt hebben van je leven?

Ik raad je aan om je eigen boek over je passie te schrijven. Kijk naar je eigen expertise en je vindt een schat aan simpele dingen waar je anderen mee kan helpen. Hou het praktisch. En deze raad komt met een extra tip: de vorm, e-boek van 10 pagina's of een boek van 150 pagina's, maakt niet uit. Zorg wel dat je de lijn afbakent tussen coaching en het boek.

Wat is je lievelingseten?

Zolang er maar geen anijssmaak bij is, is zo ongeveer alles goed. Wat op tafel komt, moet vers, gevarieerd en seizoensgebonden zijn. De kinderen zijn meestal bepalende factor. Handig als je zelf geen absolute voorkeuren hebt, al worden frambozen, af en toe een ijsje of chocolade wel gesmaakt.

Wat is je droom-vrijetijdsbesteding?

Vrije tijd? Ah, dan ga ik naar beurzen. Wel met een andere bril dan die van beurscoach. Beurzen zijn mijn absolute passie, je kan er zoveel van leren. Ook netwerken kan dan en dat beschouw ik voor een deel tot vrije tijd. Een beurs is wel iets anders dan een event al hebben ze veel verwante dingen. Ik heb nooit een echte hobby gehad, tenzij wat haken of breien en in mijn jongere jaren tennis spelen.

 Op reis gaan is verrijkend als de pc mee mag omdat totale disconnectie niet kan als beurscoach. Helaas is hier de laatste jaren amper tijd meer voor geweest.

Welk dier zou je willen zijn?

Een olifant. In ons huis hebben altijd veel pluchen exemplaren gelegen, van de kinderen en van ons. Het zijn kuddedieren met een uitstekend geheugen. Loslaten zit niet in hun natuur. Ze zijn heel lief maar doe hen niets verkeerd aan of misbruik hun vertrouwen niet. Zelf kan ik niet tegen onrecht of misbruik van vertrouwen want dan is het 'game over'. Ik omring mij liefst door authentieke mensen al ben ik niet altijd transparant: wat ik binnenin voel, ga ik niet altijd uitstralen. Ik durf het wel zeggen als het moeilijk gaat. Mijn basis: er altijd zijn voor een ander (nvdr: dat mocht ik al ervaren).

Wat was je grootste flater en de geleerde les?

Ik vergeet te denken in 'nu ikke'. Ik wil eerst goed doen voor een ander, zowel professioneel als privé. Eerst de kinderen, eerst de klanten en dan pas ik of mijn bedrijf. Mensen weten heel snel dat je zo denkt en daar komt misbruik van. Al heb ik er veel in bijgeleerd.

Wat doe je als je niet kan slapen?

Ik sta op en werk wat (voor werk of huishouden) of zoals velen ga ik scrollen op social media. Ik blijf bezig tot ik weer kan slapen. Als ik pieker, tracht ik mezelf af te leiden.

Hoe ga je om met onzekerheid?

Omdenken is heel belangrijk: hoe kan ik de situatie die me onzeker maakt, ombuigen naar dingen die zekerheid geven. De reflex om met onzekerheid om te gaan, heb ik al sinds mijn jeugd. Je moet er mee bezig zijn want de impact van onzekerheid is groot.

 Bijscholen maakt je ruggengraat sterker en al doende leer je ook. Ik ben opgegroeid in mijn ouders restaurant en dan leer je met alle soorten mensen praten.

Waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent?

Ik ben heel open over de dingen die ik wil delen en steek me niet achter mensen weg. Wat ik beloof, doe ik ook. Mensen zijn heel belangrijk voor mij. Het is moeilijk om dit voor mezelf te definiëren want ieder heeft een ander begrip over betrouwbaarheid. Mensen met minder goede bedoelingen blijven beter uit mijn buurt. Eerlijkheid duurt het langst.

Bonus: Wat wil je mij vragen maar durf je niet?

Ik ben niet bang om je iets te vragen. Ik snap nog niet genoeg wat jij aanbiedt met Vamiks. Een raad: focus op één product en dat wordt dan je branding (nvdr: done!) 

Je kan zonder probleem heel wat meer in je mars hebben en ook doen voor je klanten maar je profileren is een must. Ook ik ben een creatieve generalist en heb veel afwisseling nodig. Toch denken mensen bij beurzen automatisch aan mij.

Niet communiceren over wat je nog allemaal kan, is dik in orde. Zeg wat je grootste passie is. Uiteraard vermeld je die andere dingen op een CV, zo leert men je expertise kennen.

>