Meet-it: Karine Van Oosterbos

Jobcoach, businesscoach, trainer & psychotherapeute 

www.k-onsult.be

Welk beroep zou je doen als wat je nu doet niet kon?

Dan zou ik boeken schrijven, mijn droom sinds ik kind was. Ik deed toen mee aan opstelwedstrijden en was in de wolken over de ontmoeting met René Swartenbroeckx die me ooit een prijs kwam overhandigen. Op mijn 13e had ik al een boek geschreven maar de 'volwassenen' vonden het toen voor mijn leeftijd vergezocht en het moest maar weggegooid worden. Ik heb het toch nog, dat boekje met de hand geschreven. Mijn inspiratie voor dat verhaal haalde ik toen uit de stationsromannetjes die ik van mijn tante kreeg.

Als onderwerp zou ik nu vanuit mijn deskundigheid schrijven en ik wou dat ik de fantasie bezat om verhalen à la mode Harry Potter te kunnen schrijven.

Wat zou iedereen op school moeten leren?

Ik ben pro een leercultuur waar je je mag ontwikkelen en experimenteren vanuit je eigen wijsheid en bekrachtigd wordt in wat je wel goed kunt. Hierdoor kan je zelfvertrouwen groeien. Het is belangrijk je talenten te mogen ontwikkelen, assertief te leren zijn. Leren connecteren met een ander. Hiervoor is een vak debat en verdedigen van stellingen goed. Kinderen krijgen te weinig kans om te praten vanuit wie ze zijn, vol zelfvertrouwen.  Ze leren ook veel te weinig om te durven kiezen. Weten wie je bent, mogen zijn wie je bent, leren je stellingen te verdedigen en daarvoor ook gaan staan, je lichaam leren kennen, mogen drinken in de klas als je dorst hebt… Puur zijn.

De logica is nu soms ver te zoeken. Een voorbeeld: je krijgt de opdracht om een spreekbeurt te geven zonder enige coaching op hoe je dat moet doen. Achteraf krijg je dan punten en de boodschap van alles wat niet goed gedaan was.

Welk boek maakte indruk op je en raad je aan?

Mijn allereerste boek dat echt indruk op me maakte was de Celestijnse belofte van James Redfield. Het verhaal gaat over een verborgen manuscript met wijsheden in Peru dat op ontdekking wacht. De hoofdpersoon in het boek vindt die kennis in etappes. Maar er zijn mensen die de verspreiding van deze kennis willen tegenhouden. Ik las het rond mijn 18e en was erdoor gefascineerd. Ik ontwikkelde mijn zelfzekerheid hierdoor. Ik leerde dat ik mijn pad zelf kan kiezen en mijn leven in eigen handen mocht pakken. Een noodzaak op die leeftijd, waardoor ik middenjury deed en op mijn 19e alleen ging wonen.


Recreatief heb ik alle Harry Potters in 1 trek uitgelezen in de originele taal Engels. Ik kon er mij zo heerlijk in verliezen, alsof ik zelf op Zweinstein was, zo rijk zijn de boeken geschreven.

Wat is je lievelingseten?

Mijn favoriet vinden is vaak een uitdaging: zwaardvis. In Spanje en Ierland kreeg ik de heerlijkste zwaardvis op mijn bord. Garnaalkroketjes gaan er ook goed in. Maar serveer me alsjeblief geen champignons of olijven en al zeker geen witloof.

Wat is je droom-vrijetijdsbesteding?

Dat is simpel: Ik zou in Spanje gaan wonen. Hoe heerlijk is het om op te staan en met je koffie het strand op te wandelen met je hond naast je. Nadenken over wat de dag brengt, een beetje schrijven, lekker eten. Simpel leven maar niet zoals een kluizenaar. Intuïtief kunnen doen wat je wil doen. Geef mij een zetel en de zon en de zee en laat België maar draaien.

Welk dier zou je willen zijn?

Ik zou zo graag de zeewereld verkennen want die heeft nog veel geheimen voor mij. Als dolfijn… die het dol fijn heeft 🙂

Wat was je grootste flater en de geleerde les?

Ik heb in het verleden een foute professionele partner gehad, die financieel geholpen en ben daarbij opgelicht. Een wijs iemand zei me “Karine, je bent geen bank en geeft dus beter geen geld weg”. Sinds dat avontuur lukt het mij heel goed om 'neen' te zeggen wanneer ik dat nodig acht en meer voor mezelf op te komen.


Wat doe je als je niet kan slapen?

Dan neem ik de Quizlet kaartjes van mijn Spaanse lessen. Dat is wel zo leuk om doen dat ik vergeet om terug te gaan slapen. Als je om 5u begint, is dat niet zo erg, maar als je om 2u begint… Vroeger had ik een ritueel afgestemd op mijn dochter, maar nu is dat zo strikt niet meer. Ik ben een ochtendmens, meestal al rond 5 u wakker en vind het na 16u moeilijk om mij nog te concentreren. Ik ga 's avonds dan ook echt vroeg naar bed, lees nog wat en lig graag voor 22u in slaap.

Hoe ga je om met onzekerheid?

Daar heb ik een behoorlijk leerpad voor bewandeld en het gebeurt niet vaak meer dat ik onzeker ben. Zelfs niet meer om filmpjes te maken (nvdr. Karine was net terug van een opleiding bij Carl Vandevelde waar ze die film-onzekerheid overwon). Ik ben een levenslang leren adopter, ik lees heel veel. Om blokkades op het onbewuste te transformeren liet ik me via NEI begeleiden. Ik pas alles wat ik absorbeer toe en kan zo onzekerheid ombuigen. Ik ga bewust om met onzekerheid, voel ze in, ga door het proces, pak het aan en accepteer dat het er is. Weinig mensen durven dat, merk ik. Ik heb hier ook veel over geleerd door het volgen van meerdere therapie opleidingen.

Waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent?

Ik ben van het principe 'Walk your talk'. Wat ik zeg of waar ik mij toe engageer, doe ik ook, van het kleinste tot het grootste niveau. En wat eerst aangenomen is, doe ik ook eerst. Lead by example, heel belangrijk.

Bonus: Wat wil je mij vragen maar durf je niet?

Ik durf je wel alles vragen hoor. Maar ik wil wel graag weten waarom jij deze interviews doet.

Mik: Mijn droom is om een groot virtueel netwerk op te bouwen en dit met anderen te delen. Op die manier leer ik veel mensen kennen, misschien zit er wel iemand tussen die ik als VA kan steunen.

Maar mijn droom is veel grootser: dat deze interviews dermate gesmaakt worden en dat ik er anderen mee kan helpen. Dan maak ik er een aparte website van met diverse filters. Als dan iemand vb. een loopbaancoach in Antwerpen zoekt, geeft de site een aantal mensen/bedrijven weer en dan kan je eens kijken wie de persoon achter die onderneming is om zo te zien of er een eerste klik is.

En hier mijn visuele interpretatie van ons fijn gesprek:

Vamiks-Meet-it-Karine
>