Meet-it: Linde Myncke

A+Muze non-verbale communicatie inspirator

www.aplusmuze.com

Welk beroep zou je doen als wat je nu doet niet kon?

Na een loopbaan van 20 jaren als actrice, regisseur, muziek leerkracht, theaterworkshops, knutselworkshops en zelfs administratie met daarnaast nog verschillende opleidingen zoals kunstzinnig dynamisch coachen, laat ik al die ervaringen samenkomen op het huidig pad. Geen versnipperingen meer.  De keuze is intuïtief en daar hecht ik veel belang aan. Ik vertrouw er op dat mijn pad zich verder blijft uitwijzen. Dus als ik dit niet meer zou kunnen doen, wijst het volgende zich wel uit. Ik zie zoveel groeimogelijkheden waarbij creativiteit een must is. This is only the beginning.

Wat zou iedereen op school moeten leren?

Financiële wijsheid: Ik ben het boek Rich dad, Poor dad aan het lezen. De auteur, Robert Kiyosaki vertelt  hoe hij met twee vaders opgroeide toen hij jong was. De ene was rijk en de andere arm. De rijke vader was laag opgeleid en verstond de kunst om geld voor je te laten werken. Zijn eigen vader was hoogopgeleid en had een prima baan, doch worstelde steeds met zijn financiën.

Dit boek ondersteunt mijn mening dat het onderwijssysteem steeds minder aandacht zou moeten geven aan goede punten halen en zoals het nu gestoeld is. Het is belangrijk dat kinderen kennis hebben maar nog veel meer wijsheid en hoe je daarmee omgaat. Een kind is graag zelfstandig. Leer ze in hun kracht te staan, laat ze hun eigen mogelijkheden zoeken en hoe ze daar het beste kunnen uit halen.

Welk boek maakte indruk op je en raad je aan?

Als kind las ik veel science-fiction en droomde er heerlijk bij weg. In 2005 las ik 'De ontembare vrouw' van Pinkola Estez Marquez en dat heeft mijn persoonlijke ontwikkeling in een ander perspectief gezet. Het boek bevat vrouwenverhalen die telkens een zaadje plantten.

Nu lees ik Rich Dad Poor Dad, over financiële wijsheid. Geld is niet meer de drijvende kracht van de economie, wel financiële wijsheid. De waarden in onze huidige maatschappij zijn aan het veranderen. De systemen kunnen nog niet volgen. Ik vind dit een heel boeiende tijd en ben benieuwd waar we naar toe zullen evolueren. Ik hoop op duurzaamheid en welzijn.

Wat is je lievelingseten?

Ik ben een redelijke alleseter met voorkeur voor scampi's, spruitjes, pastagerechten, steak, BBQ. Ook zoet kan ik smaken: chocolade-ijs, een taartje, tiramisu of een éclairke. En ik snoep al eens chips.
Zolang er maar geen ingewanden, sushi of vis met veel graten op mijn bord liggen. 

Wat is je droom-vrijetijdsbesteding?

Als ik mijn spinnen- en slangenangst kan overwinnen, zou ik graag met mijn gezin een wereldreis maken met een goede mix tussen sociaal leven en kunnen terugtrekken. Mensgericht doch ook veel natuur. Ik wil alle facetten kunnen ervaren: lokaal leven, niet te toeristisch omdat ik graag leer hoe het er aan toegaat op andere plaatsen. Wel met een minimum aan comfort en af en toe luxe als ik het geld heb.

Welk dier zou je willen zijn?

Ik ben een zwarte panter.  Dat is een beschermdier uit het sjamanisme en ik heb dat element in mij. Een panter kan lekker lui zijn, chillen, stretchen, soezen en tegelijk heel alert zijn. Het is een krachtig dier dat jaagt, goed kan rennen en zijn neus volgt, met geduld om op het juiste moment tot actie over te gaan.

Wat was je grootste flater en de geleerde les?

Ik heb triggers nodig om ze mij te herinneren. Ik zie ze niet als flaters, wel als groeimomenten en experimenten. Ik evalueer dan en zo stuur ik mezelf bij. Ik blijf er niet bij hangen. Zo een moment blijft in mijn geheugen hangen tot het verteerd is. Ik trek er mijn les uit en het geheugen wordt gewist. Flaters dienen om te leren en je eigen aandeel te herkennen. Ik kan het ook toegeven en durf me eerlijk en kwetsbaar op te stellen. Als een ander het niet kan loslaten, laat ik dat ook voor die andere.

Wat doe je als je niet kan slapen?

Als mijn bobijntje niet afgedraaid is, blijf ik wakker liggen. Het moet rustig zijn in mijn hoofd. Normaal kan ik goed slapen. Alleen ben ik zwanger en mijn oudste slaapt soms slecht. Kinderen en goed slapen gaan niet altijd samen, noch voor hen, noch voor mijn partner en ik. Dat schept best wel frustratie met momenten.

Meestal blijf ik in bed liggen tenzij ik inspiratie heb, dan zijn pen en papier mijn bondgenoten. Ik let er ook op om tijdig in avondmodus te gaan zodat ik de nacht rustig kan verwelkomen. Meditatie en soms opstaan om wat tv te kijken doe ik ook.

Hoe ga je om met onzekerheid?

Ik heb verschillende manieren om ermee om te gaan. Ik ben extravert en spreek mensen gemakkelijk aan. Zo kan er al eens geventileerd worden en dat schept perspectief. Al durf ik ook wel eens 'binnenvetten'. Het hangt af van het soort onzekerheid en de grond ervan. Soms borrelt er van alles en kan ik er mijn vinger niet op leggen. Dan doe ik al eens een oproep via Facebook. Dat helpt me om de troebelheid te laten opklaren.

Via numerologie kreeg ik zicht op hoe te functioneren als mens met een jaarthema en hoe ik dat naar mijn ondernemerschap kan vertalen. Het heeft me veel rust gebracht. Voor juni was dit eindjes afwerken en voorbereidingen maken tegen dat ik terugkom na mijn bevallingsrust. Maar voor de baby er komt, zet ik geen nieuwe initiatieven meer in de steigers.

Waaruit blijkt dat je betrouwbaar bent?

What you see is what you get. Ik hou absoluut niet van mensen met maskers en verborgen agenda's. Ik hoop dat mensen mijn oprechtheid kunnen voelen wanneer ik met hen praat.  Ik kijk in eigen inborst en geef het toe als ik fout ben. Dan mag je mijn excuses verwachten.  Ik ben een open boek en kan mij niet verstoppen. Ik ben heel expressief en daar moet je doorkijken. Iemand spiegelen, uitvergroten, doe ik ook. Afspraken nakomen, transparantie… dat vind ik allemaal belangrijk.

Bonus: Wat wil je mij vragen maar durf je niet?

Wat is het succes van jouw lang huwelijk Mik?

Mik: Elke dag kies ik heel bewust om samen te zijn met mijn man. Een relatie vergelijk ik met een bankrekening: je brengt dagelijks credits en debets aan. De balans is liefst minimum gelijk, doch best overhellend naar credit. Als het wat hobbelig gaat, leg die balans er naast, samen met tijd. Zo vind je steeds de kracht om er samen wat van te maken en eventuele moeilijke situaties te overwinnen. Wat de relatie dan weer sterker maakt.

Ik las 30 jaar geleden het boek van David Viscott 'Leven met iemand anders' waarbij het verschil tussen vrouw en man uitgelegd werd. Dat was heel verhelderend. Een man denkt anders dan een vrouw en omgekeerd. Als je dat allebei weet, wandel je makkelijker de brug naar die andere over.

Visuele impressie van ons gesprek...

>